середу, 31 січня 2018 р.

Міський семінар-практикум з патріотичного виховання

    У відповідності до Наказу управління освіти Кіровоградської міської ради № 880/0 від 31.10.2017 року, 8 листопада, на базі Комунального закладу «Станція юних техніків Кіровоградської міської ради», відбувся семінар-практикум для керівників гуртків військово-патріотичного спрямування з проблеми «Теоретичні та практичні аспекти навчання й виховання учнів у гуртках військово-патріотичного напрямку».
  Метою заходу, який вперше проводився в подібному форматі та для такої категорії педагогічних працівників, був, насамперед, моніторинг теоретичних та практичних потреб керівників гуртків військово-патріотичного спрямування загальноосвітніх шкіл та позашкільних навчальних закладів міста Кропивницький щодо тих проблемних місць, які на сьогодні мають місце в ході реалізації діючих навчальних програм гуртків, задля розробки тематики наступних семінарів, а також визначення напрямків з вдосконалення програмного забезпечення військово-патріотичного виховання дітей і молоді в міських загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах. 
    Ініціатором семінару, організатором та приймаючою стороною виступив КЗ СЮТ, за підтримки міського координаційного сектору національно-патріотичного виховання дітей і молоді при міському управлінні освіти.
   На захід були запрошені провідні фахівці та експерти з виховання юних патріотів: педагоги-практики, учасники бойових дій, ветерани Збройних Сил України, майстри спорту та громадські діячі. Передбачалося їх представлення керівникам гуртків, знайомство з їх досвідом практичної роботи, та отримання важливих рекомендацій від досвідчених колег.
   У свою чергу, в роботу семінару включилися 16 представників шкіл міста – фахівців відповідного виховного профілю. 
Семінар мав дві інтегровані частини – теоретичну та практичну, які торкалися найголовніших аспектів гурткової роботи.
    У вступному слові, в.о. директора станції В.В.Сурмач ознайомила присутніх з метою заходу та з планом роботи семінару, а в.о. голови міського координаційного сектору національно-патріотичного виховання дітей і молоді Є.Е.Сілантьєва – акцентувала увагу на актуальності подібної форми роботи в напрямку набуття нею нового якісного рівня. 
  У теоретичній частині семінару оглядовий нарис з історії України зробив Є.В.Дорофієв – викладач суспільно-гуманітарних дисциплін вищої категорії Кропивницького коледжу харчування та торгівлі, а загальну характеристика військової служби в Збройних Силах України на сучасному етапі здійснив А.В. Ярошевський, керівник ВПСК «Захист» (м.Олександрія), викладач предмета «Захист Вітчизни» політехнічного коледжу, Заслужений тренер України, майстер спорту, суддя міжнародної категорії, майор запасу ЗСУ. 
  Практична частина складалася з розгляду методичних аспектів відпрацювання прийомів стройової підготовки, виховний потенціал якої розкрив В.І.Сурмач, вчитель предметів «Захист Вітчизни» та «Фізичне виховання» ЗОШ №2 (м. Кропивницький), майстер спорту з греко-римської боротьби, полковник запасу СБУ, ветеран афганської війни.
  Базові навички вогневої підготовки, з практичними демонстраціями, здійснив В.О.Колебіденко – голова Кіровоградської обласної організації «Всеукраїнське дитяче патріотичне об’єднання «Майбутнє України»», керівник ВПК «Чайка» (м.Знам`янка), майор запасу військ спецпризначення ЗСУ. Методику ж проведення вступного заняття з армійського рукопашного бою висвітлив П. Г.Чорний – завідувач відділу військово-патріотичного виховання КЗ СЮТ, інструктор з бойового карате, рукопашного бою та ушу, генерал-майор Українського Козацтва.
   У підсумковій частині заходу відбувся круглий стіл на тему: «Концептуальні та практичні пропозиції щодо вдосконалення програмного забезпечення військово-патріотичного виховання дітей і молоді», на початку якого виступив В.М.Остащук – голова Кіровоградської обласної організації «Українська Спілка ветеранів Афганістану» (воїнів-інтернаціоналістів), волонтер та активний громадський діяч, який, від імені УСВА, висловив підтримку даному освітньому проекту.
Учасники семінару включилися в активне обговорення окресленої проблематики й висловили цілий ряд слушних та конструктивних пропозицій, а саме: коригування діючих програм для патріотичних гуртків. 
  Найважливішим досягненням роботи семінару було створення робочої групи (під керівництвом Є.Е.Сілантьєвої), яка, вже найближчим часом, розпочне розробку проекту нової комплексної програми гурткової роботи патріотичного спрямування, й до кінця навчального року надасть його на розгляд у міський ЦМСПС. Окрім того, анкетування, яке було проведене серед учасників семінару, намітило тематику подальших семінарів-практикумів, яких у цьому навчальному році міське управління освіти запланувало провести ще три.
   Отже, на думку всіх учасників заходу, семінар пройшов на високому організаційному та науково-методичному рівні. Досягнуто конкретних конструктивних рішень.

Немає коментарів:

Дописати коментар